Hotel  FENIX

78 Todor Alexandrov str., Blagoevgrad

tel. 00359 73 833400, 833404

00359 889 576 242

Благоевград е най-големият град в Югозападна България. Географското му положение го прави дестинация за много туристи. Градът е домакин на два университета Югозападния университет и Американския университет в България с общо над 10 000 студенти. Той е и бизнес център за някои световноизвестни компании и привлича редица бизнес пътници. Границата с Република Македония е само на 20 км от града, а до Гърция отнема час път с кола.
Градът предлага много гледки и забавления. Ето няколко интересни начина да прекарате времето си в Благоевград:

БЛАГОЕВГРАД и региона

СТАРИЯТ КВАРТАЛ ВАРОША

Старият град Вароша е построен в типичен български стил. Разходете се по калдъръмените на Вароша и се насладете на прекрасните гледки. Особено през пролетта, когато цъфтят дървета, това място ще ви върне назад във времето. Старата църква и типичните български къщи все още поддържат духа на стара България жив. Има няколко романтични ресторанта и кафенета, където можете да си починете след разходката. От хотел Феникс ​​ще ви отнеме около 15 минути пеша през центъра на Благоевград.

Рафтинг по река Струма

Наблизо до Благоевград минава река Струма и от март до юли можете да опитате рафтинг приключенията през Кресненското дефиле. Лагерът за салове е разположен на около 15 километра южно от града. Преди да организирате вашето рафтинг преживяване , посетете следните уебсайтове:

 

rafting.bg

adventurenetbg.com

БЛАГОЕВРАДСКИ ЗООПАРК

Отворена преди повече от 50 години, зоологическата градина в Благоевград е реновирана преди няколко години. С животни като лъвове, мечки, биволи, маймуни, вълци и много други е интересно място за всяко дете. Зоопаркът е разположен на южния хълм на града. Достигането от хотел Феникс ​​отнема 15 минути пеша или просто вземете такси, ако не искате да се изкачвате по стръмните улици, водещи до зоологическата градина в Благоевград. В зоологическата градина на нашия град се раждат повече от 5 лъва и няколко мечки. Една интересна история за бягство на мечка отпреди 10 години - мечката е намерена разхождайки се в гората до зоопарка - за щастие никой не е пострадал, а мечката е върната обратно здрава и не толкова щастлива :)

РИЛСКИЯТ МАНАСТИР

Рилският манастир е един от символите на България и е популярна туристическа дестинация. Манастирът се намира в сърцето на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. От Благоевград до манастира са 1 час с кола - хотел Феникс предлага 4 часова екскурзия до манастира - за цена попитайте на рецепцията. Рилската света обител е основана през първата половина на 10 век. Историята му е пряко свързана със св. Иван Рилски, първият български отшелник, заселил се в региона и посветил живота си на пост и молитви. Първоначално манастирът се намирал близо до пещерата, където обитавал светецът. След като почива през 946 г., св. Иван Рилски е погребан в пещерата, в която е живял в уединение. Цар Петър (927 - 969 г.) донася мощите на чудотвореца от Рила в Средец (София). Вероятно в тези години е бил канонизиран за светец, а през 1469г. мощите му са върнати в рилската света обител.

СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Седемте рилски езера безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Едно приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им привлича не само хиляди български и чуждестранни туристи. Седемте езера са разположени в Дамгския дял на Северозападна Рила планина. Те имат ледников произход. Разположени са стъпаловидно в голям циркус, обграден от върховете Сухи чал, Отовишки връх и Харамията. Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Най-високо разположеното езеро е Сълзата. То е наречено така заради кристално чистите си води. Следва Окото – най-дълбокото от езерата – 37,5 м, с характерна овална форма и наситено син цвят при добро време. В това езеро са правени водолазни спускания с научна цел. Под него е Бъбрека – вглеждайки се във формата му, човек не може да измисли по-точно наименование на това езеро с площ 85 декара и стръмни скалисти брегове. Следващото езеро е Близнака – широко и стеснено по средата като пясъчен часовник, в безводни години се стопява до две по-малки езерца, откъдето идва и името му. По-надолу по пътеката се намират Трилистника и Рибното езеро, с разположената на брега му хижа „Седемте езера”. Най-ниско разположеното езеро – на 2095 м н.в. – Долното, дава началото на река Джерман. Всички езера са свързани с тесни поточета.
В някои от езерата живеят рибки – лещанка и пъстърва, но като цяло биоразнообразието е бедно заради студената планинска вода. Езерата се захранват от топенето на снега и от дъждове.
Голямо събитие в района на Седемте езера е събирането на хората от Бялото братство – дъновистите, на 19 август. Тогава те честват своята Нова година. Отбелязват празника, като се събират близо до езерото Бъбрека и изпълняват своите ритуални танци, подредени в концентрични кръгове – паневритми. За дъновистите Рила е свещена планина, затова хиляди от тях се събират всяка година, за да посрещнат изгрева на слънцето точно там.